• Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Profitability Mag Nakon rasta prodaje odnosno prihoda, profit je jedna od najdražih igračaka svakog poduzetnika, menadžera i vlasnika. Profit je
  Read More
 • Skladište, distribucija i inventura - Kupci obožavaju EFIKASNU LOGISTIKU! Pa kako onda postići da skladišne operacije djeluju brzinom svjetlosti u cilju
  Read More
 • Kao jedan od naprednih usluga koje LOGIKO nudi u svom asortimanu je i prilagođeni trening sa specijalnim izazovima kompanije.
  Read More
 • Za sve prijavljene korisnike naše stranice pripremili smo pregršt besplatnih resursa i materijala. Da bi došli do vrijednih materijala slijedite
  Read More

Blockchain će revolucionirati brodsku industriju

Blockchain tehnologija mogla bi svoju prvu masovnu praktičnu primjenu imati u brodarskoj industriji donoseći potpuno revolucioniziranje posla prijevoza robe u kontejnerima te značajno pojeftiniti taj posao.

A.P. Moeller-Maersk A / S i druge kontejnerske brodske linije udružile su se s tehnološkim tvrtkama za izgradnju najsloženije logističke mreže u svijetu. Globalizacija je donijela najnaprednije trgovinske mreže, brze teretne prekooceanske brodove, rast luka koje za poslovanje koriste ogromne računalne baze podataka za praćenje tereta. No, one se kao i brodari i dalje oslanjaju  na milijarde dokumenata.

Šezdesetih godina prošloga stoljeća standardizacija kontejnera dovela je do globalizacije, ngalog rasta svjetske trgovinske razmjene. Digitalizacija tog posla proizvesti će još veću revoluciju. Potrebno je digitalno povezati na tisuće brodarskih tvrtki širom svijeta, u to se moraju uključiti proizvođači, trgovci, banke, osiguravajuće tvrtke, brokeri, lučke uprave, odnosno svio dionici u tom poslu trebaju usuglasiti protokol koji može integrirati sve digitalne sustave u jednu zajedničku platformu.

Kada se to postigne sva dokumentacija kojom se prati roba u međunarodnoj trgovini a čija obrada traje nekoliko dana moći će se obraditi za nekoliko minuta i bez potrebe za ručnim unošenjem podataka. Samim time trošak trgovine brodarskim putem drastično će se smanjiti.

Procjena je Svjetskog gospodarskog foruma kako bi blockchain tehnologija u kontejnerskom brodskom poslovanju donijela trilijun američkih dolara, navodi Bloomberg Intelligence. Blockchain platformu već su testirali APL u vlasništvu CMA CGM SA, Anheuser-Busch InBev NV, europska carinska organizacija Accenture Plc, u testiranje je bilo uključeno još nekoliko manjih tvrtki. Testiranje je izvršio i južnokorejcki Hyundai Merchant Marine Co. prošle godine koristeći sustav razvijen u Samsung SDS Co.

Papirna dokumentacija u brodarskom prijevozu započinje od zakupa prostora na brodu, dokumentacija mora biti ispunjena i ovjerena prije ukrcaja tereta i prije nego što brod napusti polaznu luku, pošiljke mogu imati i stotine stranica dokumenata a pri prometu robe moraju se dostavljati primjerci bankama, različitim agencijama, carinskim uredima...

Maersk, najveća svjetska kontejnerska tvrtka, udružila se s International Business Machines Corp. kako bi omogućila praćenje tereta i dokumenata u realnom vremenu pomoću blockchain tehnologije.

Otežavajuća okolnost zbog koje međunarodna trgovina kasni s digitalizacijim u odnosu na neke druge industrije je i raznolikost jezika, zakona i organizacija uključenih u promet tereta u međunarodnoj trgovini. 


Logiko Klijenti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Prijava korisnika

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: