Brža željeznica Zagreb - Beograd

Srbija i Hrvatska potpisale su u Beogradu memorandum o rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Zagreb koji bi trebao poboljšati infrastrukturno povezivanje u regiji i na paneuropskom Koridoru 10 te dovesti do toga da putnički i robni promet između dvije prijestolnice, umjesto sadašnjih 7,5, bude do 4 sata. 

Projekt rekonstrukcije željezničke pruge Beograd-Zagreb trebao bi ukupno stajati oko 1,25 milijardi eura, od kojih bi za radove na hrvatskoj strani trebalo osigurati milijardu, a na srpskoj oko 250 milijuna eura.

Hrvatska već pripremila dokumentaciju za dvije dionice pruge na svom teritoriju te da je za 2019. osigurano 500 milijuna eura pa se u sljedećoj godini može i očekivati početak radova na kolosijeku u Hrvatskoj.

Projekt će biti realiziran po fazama, a obje strane za početak imaju zadatak izračunati i usuglasiti što nedostaje u projektno-tehničkoj dokumentaciji, kako bi se stvorili svi preduvjeti da zajedno nastupe tražeći novac za infrastrukturu iz fondova EU.

Samo za projektno-tehničku dokumentaciju rekonstrukcije pruge treba osam do 10 milijuna eura.

Tijekom 2018. počet će priprema projektno-tehničke dokumentacije, a procjena je da bi radovi mogli početi u drugoj polovici 2019. godine.

Potpisani Memorandum predviđa suradnju na modernizaciji željezničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na željezničkim graničnim prijelazima između dviju država, te zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama vezano uz modernizacijom pruge Beograd–Zagreb, na Koridoru 10.

Pruga Zagreb-Beograd duga je 412 kilometara. Pruga kroz Srbiju duga je 116 kilometara, a prema podacima srbijanskog ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, planirana je rekonstrukcija oba kolosijeka na cijeloj dionici Golubinci–Šid do granice s Hrvatskom te modernizacija dijela pruge od Rume do Šida. SEEbiz / Večernji list 


O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: