eCall 112 obavezan za nove tipove vozila

Od 31. ožujka sustav za hitne pozive „eCall“ utemeljen na službi 112  obavezan je u čitavom EU-u za nove tipove putničkih automobila i lakih teretnih vozila.

Rezultat je to zakonodavstva koje je Europska unija donijela 2015. godine na inicijativu Europske komisije. U slučaju teške prometne nesreće sustav eCall automatski naziva jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112 te putem europskog sustava za satelitsku navigaciju Galileo hitnim službama šalje lokaciju vozila. Sustav eCall, koji je moguće pokrenuti i ručno, šalje samo neophodne informacije te ne pohranjuje niti bilježi podatke. Komisija je u svom Zajedničkom istraživačkom centru već testirala rješenja za sustav eCall raznih proizvođača te je u siječnju 2018. godine izdala smjernice centrima za homologaciju. Procjenjuje se da će sustav eCall vrijeme potrebno za reakciju hitnih službi skratiti za 50 posto u ruralnim područjima i za maksimalno 60 posto u izgrađenim područjima te tako svake godine spasiti na stotine života i ublažiti posljedice ozljeda. Tijekom 2016. godine na cestama EU-a poginulo je 25 500 osoba, a njih 135 000 teško je ozlijeđeno. Kako bi spasila još više života i nastavila izgradnju Europe koja štiti, Europska komisija trenutno radi na novim inicijativama za sigurnost na cestama. Predstavljanje inicijativa očekuje se tijekom ove godine.


O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: