• Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Profitability Mag Nakon rasta prodaje odnosno prihoda, profit je jedna od najdražih igračaka svakog poduzetnika, menadžera i vlasnika. Profit je
  Read More
 • Skladište, distribucija i inventura - Kupci obožavaju EFIKASNU LOGISTIKU! Pa kako onda postići da skladišne operacije djeluju brzinom svjetlosti u cilju
  Read More
 • Kao jedan od naprednih usluga koje LOGIKO nudi u svom asortimanu je i prilagođeni trening sa specijalnim izazovima kompanije.
  Read More
 • Za sve prijavljene korisnike naše stranice pripremili smo pregršt besplatnih resursa i materijala. Da bi došli do vrijednih materijala slijedite
  Read More

Borba protiv dizelaša ima zabrinjavajuću nuspojavu

Prvi put u zadnjih 10 godina u Europi je porasla razina emisije CO2 kod novih automobila, upozorava analitička tvrtka JATO Dynamics. Prosječna emisija CO2 prošle je godine bila 0,3 g/km veća nego godinu prije. Analiza je pokrila 23 europska tržišta, a rezultati su pokazali da je 2017. prosječna emisija CO2 iznosila 118,1 g/km, piše Večernji list.

U tom je povećanju emisije CO2 značajnu ulogu odigrala hajka na dizelske motore. Naime, kako pada potražnja za dizelašima, tako raste broj kupaca automobila pogonjenih benzinskim motorom, a benzinci emitiraju više CO2 nego dizelaši. Dizelaši su, pak, na listi za odstrel zbog visokih vrijednosti dušikovih dioksida (NO2).

Dakle, progonom dizelaša želi se sniziti razina jednog od plinova opasnih po zdravlje, a u praksi se time povećala razina drugog, stakleničkog plina. Povećana koncentracija stakleničkih plinova uzrokuje prekomjerno zagrijavanje Zemlje, a to pak rezultira velikim klimatskim poremećajima.

Uz pad broja dizelaša, drugi važan čimbenik u porastu prosječnih vrijednosti CO2 je i dalje rastući interes za SUV modelima, koji – zbog specifičnog oblika karoserije – u prosjeku emitiraju više CO2. Konkretno, podaci za 2017. pokazuju da dizelski automobili registrirani na promatranim tržištima u prosjeku emitiraju 117,9 g CO2/km. Benzincima je, pak, prosjek 123,4 g CO2/km. Razlika je 5,5 g/km u korist dizelaša. Nadalje, prosječna snaga kod dizelaša registriranih u Europi iznosi 142 KS, dok benzinci imaju prosječna 123 konja.

S pojačanom negativnom percepcijom dizelaša u javnosti, u kombinaciji s pritiskom koji vlade pojedinih država rade putem ograničenja prometovanja i viših poreznih kategorija za automobile s dizelskim motorom, lani je broj novoregistriranih dizelaša u Europi pao za 7,9%, na 6,77 milijuna primjeraka. Dizelski su automobili tako 2017. bili zaslužni za samo 43,8% registracija, što je 11,1% manje od udjela zabilježenog 2011. kad su dizelaši bili na vrhuncu.

To je ujedno najniži udjel dizelaša još od 2003., kad su dizelski automobili zauzimali 43,4% tržišta. Istovremeno, u 2017. su registracije benzinaca porasle 10,9% te su dosegnule najvišu razinu od 2003. Kupci koji su se od dizelaša okrenuli benzincima te i kod njih traže više snage i okretnog momenta posljedično će i u budućnosti emitirati više CO2 nego što bi to bio slučaj da voze jednako snažan automobil s dizelskim motorom.

Europski cilj od prosječnih 95 grama CO2 po kilometru do zadane 2021. godine bit će teško postići, jer se električni automobili ne uspijevaju nametnuti kao adekvatno rješenje. Oni su, naime, i dalje velikoj većini građana preskupi (posebno oni s pristojnom autonomijom), autonomija im je u većini slučajeva i dalje nedostatna, punionica tek u rijetkim zemljama odnosno gradovima ima dovoljno i adekvatno raspoređenih. Nije nebitno ni što električna energija tek manjim dijelom dolazi iz čistih, ekoloških izvora. Slamka spasa mogli bi biti hibridni automobili, jer ipak bolje udovoljavaju potrebama prosječnog vozača, a emitiraju manje CO2 od automobila s klasičnim pogonom. No, zbog pada udjela dizelaša, na tržištu je zabilježen tek neznatan rast prodaje modela s alternativnim pogonom, piše Večernji.


Logiko Klijenti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Prijava korisnika

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: