EU parlament glasao za sigurna i čista vozila

Zastupnici Europskog parlamenta su 19. travnja  glasali o uredbi za jačanje postupaka nadzora odobrenja motornih vozila i sastavnih dijelova čime se omogućuje Europskoj komisiji da procijeni rad država članica i odredi kazne za proizvođače.

Radi se pravilima koja mijenjaju direktivu iz 2007. kako bi testiranje i odobrenje novih vozila bilo transparentno.

Novi tipovi vozila ispituju se od strane nacionalnih homologacijskih tijela za 70 različitih zahtijeva, uključujući sigurnosti i razinu emisija.

Svako novo vozilo treba imati certifikat da je u skladu s testiranim i odobrenim tipom.

Prema novim izmjenama poboljšat će se transparentnost, nadzor i izdavanje kazni. Države članice morat će naplaćivati troškove testiranja od proizvođača, kako isti ne bi bili u izravnom kontaktu s centrima za testiranje, čime se čuva neovisnost i nepristranost centara za testiranje.

Nacionalni uredi trebaju provoditi provjere vozila u prometu kako bi se osiguralo da deklaracije o emisijama odgovaraju stvarnosti.

Komisija će imati ovlast da kazni proizvođače u vrijednosti do 30 tisuća eura po vozilu.

Nakon zahtijeva Europskog parlamenta za strožim kontrolama emisija, prema izmjenama, 20 posto svih testiranja mora biti vezano uz emisije.

Ostali elementi izmjena za koje se Parlament izborio u pregovorima s Vijećem su provjere tržišta (jedno od 40 tisuća registriranih vozila mora biti provjereno) te davanje veće moći Komisiji koja će imati nadležnost da ocjenjuje usvojene i provođene mjere.

Nova regulativa odgovor je na skandal o emisijama iz vozila iz 2015. godine.

Nakon skandala Parlament je pokrenuo posebni istražni odbor koji se bavio proizvođačima kao što je Volkswagen kod kojih su otkriveni slučajevi lažiranja testova.

Automobilska industrija u EU-u odgovorna je za 2,5 milijuna radnih mjesta i 6,4 posto BDP-a što je čini ključnim sektorom EU ekonomije.


O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: