BLOGiko

Raspored i kontrola lokacija u skladištu 1. dio

Jedno od najvažnijih pitanja u skladištu je kako rasporediti robu u skladištu? Ovo pitanje se često ne razmatra vrlo temeljito nego se roba slaže prema nekoj intuiciji ili na osnovu iskustva i tradicije. Svaki skladištar ima svoju ideju načina kako složiti robu na osnovu iskustva kako se to radilo u nekoj od njegovih bivših firmi u kojima je radio. Isto tako dosta utječe i branša u kojoj se to skladište nalazi pa i vrsta robe i veličina asortimana. Zapraavo je jako puno faktora koji utječu i treba jako dobro paziti da se uzmu u obzir oni koji su relevantni. Evo nekoliko primjera metoda spremanja robe te njihovih prednosti i nedostataka. 

 

1.Sustav fiksnih lokacija

Ova je metoda primjenjiva samo u manjim skladištima i sa manjim brojem zaposlenika. Međutim, ako postoji formalan sustav i logika u držanju zaliha primjenjiva je i na veće poslovanje. Ovakav je način lociranja robe najčešći jer je vrlo jednostavan za uspostavu i održavanje. Skladištari obožavaju ovakvo lociranje jer oni mogu dokazati da su nezamjenjivi jer samo oni znaju gdje se roba nalazi. Vlasnici i direktori poduzeća se uglavnom slažu sa njima jer im je važno da stvari funkcioniraju već godinama i ne žele previše "talasati", iako se potajno boje što će se dogoditi ako im taj skladištar ode na bolovanje ili u mirovinu.

Antonio Zrilić - Intervju za Pluton Logistics

I Srbija i Hrvatska se suočavaju sa sličnim izazovima – nedostatkom kvalitetnih radnika, sindrom najniže cene, velikom konkurencijom… Ulaskom Hrvatske  u Evropsku uniju dodatno je uzdrmano tržište transporta i logistike u toj zemlji. O situaciji u transportu i logistici u ovom regionu, razgovarali smo sa Antoniom Zrilićem osnivačem kompanije „Logiko“ koja već desetak godina pomaže kompanijama u povećanju profitabilnog rasta i unapređenju cash-flowa.

Sagovornik PlutonLogistics-a je autor jedinstvene metodologije Optimizacija zaliha u 6 koraka i Povećanje cash-flow potencijala poduzeća.

Sproveo je niz uspešnih međunarodnih projekata u vezi sa  optimizacijom procesa i smanjenja troškova (Irska, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Makedonija, BIH).

Skladište brzinom svjetlosti

Kako postići da skladište bude brzo i munjevito u svojim operacijama?

Svi znamo da kupci obožavaju kada im njihova narudžba stiže u najkraćem roku i prije nego su se nadali. Znamo i da smo mi zadovoljni kada obavimo sve naloge u regularno radno vrijeme. Isto tako znamo da to nekada nije moguće jer dolaze dani sezone kada se broj naloga i transakcija na skladištu poveća iza više od tri puta u odnosu na prosjek.

Kako dakle ubrzati skladišne operacije kako bi i u vrijeme sezone stizali na vrijeme i da kupci budu zadovoljni?

Da bi naše skladište bilo brzo mora biti FAST! Da li ste dobro pročitali? Jeste. Dakle, skladište mora biti brzo na svim jezicima. Malo ću posuditi riječ FAST iz engleskog na trenutak kako bi objasnio o čemu se radi. Dakle, riječ FAST znači brzo, ali istovremeno predstavlja i skraćenicu za ono što će nam pomoći da naše skladište i skladišne operacije postanu brzo poput munje:

  • FLOW ili PROCES
  • ACCESSIBILITY ili PRISTUP
  • SPACE ili PROSTOR
  • THROUGHPUT ili PROTOK

Slapovi Niagare u skladištu

Glavna funkcija skladišta u modernom poslovanju je da roba što prije izađe iz njega i da pronađe svog kupca. Funkcija skladišta nije da roba leži na skladištu. Možda sam već pomalo dosadan u svom propovijedanju, ali neke stvari treba više puta ponoviti jer su važne.

Skladište je do prije stotinu godina odnosno u vrijeme kada je prevladavala poljoprivredna proizvodnja, bilo mjesto na kojem se odlagala ljetina u vrijeme berbe i žetve i onda se sukcesivno ta roba otpremala tijekom godine. Danas imamo distributivne centre, pretovarna mjesta, cross-dockove, hubove isl. I glavna želja je da se roba koja je smješta na tim mjestima što prije otpremi i da ona budu slobodna. Razlog tome je što je skupo držati robu na bilo kojem mjestu koje nije kupac ili koje ne dodaje vrijednost. Samo skladište ne dodaje vrijednost, ako se tamo ne obavlja pakiranje, prepakiranje, deklariranje isl.

S obzirom da je držanje robe skup sport onda se i dizajn skladišta mora promijeniti. Više nije stvar u tome da maksimiziramo broj paletnih mjesta već manipulativni prostor. Ne prilagođavamo komisione puteve složenoj robi, već robu slažemo prema tome kako je najefikasnije možemo izbaciti iz skladišta. Procesi u skladištu moraju biti osmišljeni da se u doticaj sa robom dolazi što manje - maksimalno 3-5 puta.

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Kontakt

Za sve informacije dostupni smo:
 info(@) logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
Prisutni smo na društvenim mrežama: