• Veće cijene cestarina u Mađarskoj

  Veće cijene cestarina u Mađarskoj

  Mađarsko udruženje cestovnih prijevoznika (MKFE) prenijelo je vijest da je mađarska Vlada donijela odluku da se nakon 3 godine, počevši od 1. siječnja 2019. godine, povećaju cijene cestarina na mađarskim prometnicama proporcionalno prijeđenim kilometrima za 5,8% kao i da se promijeni sistem naplate ovisno o kategoriji vozila s aspekta EURO standarda. Read More
 • Kućanstva u EU potroše više od milijardu eura na transport

  Kućanstva u EU potroše više od milijardu eura na transport

  Godine 2017. godine kućanstva u Europskoj uniji (EU) potrošili su 13% ukupnih izdataka za potrošnju na transport. To predstavlja ukupni izdatak od preko 1,1 bilijuna eura, što odgovara 7,1% BDP-a EU-a ili 2.100 eura po stanovniku EU-a. Read More
 • Cestovni teretni promet u EU rastao 4,5%

  Cestovni teretni promet u EU rastao 4,5%

  Cestovni teretni promet u Europskoj uniji (EU) porastao je za 4,5 posto između 2016. i 2017., u smislu tona/kilometara (tkm). Između 2013. i 2017. godine cestovni teretni promet EU porastao je za 11,8 posto, objavio je Eurostat. Read More
 • Možete li si priuštiti automobil?

  Možete li si priuštiti automobil?

  Godine 2017., 7 posto stanovništva Europske unije (EU) nije moglo priuštiti automobil. Više od jednog u 5 ljudi nije si moglo priuštiti automobil u Rumunjskoj (29,8%), Bugarskoj (20,6%) i Mađarskoj (20,1%). Read More
 • Snažan rast broja taksista u Hrvatskoj

  Snažan rast broja taksista u Hrvatskoj

  Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, kojim se, među ostalim, liberaliziralo tržište taksi usluga u Hrvatskoj, stupio je na snagu sredinom svibnja ove godine. Njime je, primjerice, olakšano izdavanje taksi licencija te je ukinuto ograničavanje broja taksi dozvola koje izdaju gradovi i općine. U tih nešto više od pola godine koliko je na snazi novi Zakon, broj taksista u Hrvatskoj je narastao za 668, a taksi vozila za 1671. Read More
 • Taxify od 27. studenoga i u Hrvatskoj

  Taxify od 27. studenoga i u Hrvatskoj

  Taxify, globalno uspješna platforma za dijeljenje prijevoza, od 27. studenoga je prisutan u Zagrebu. Korisnici mogu vidjeti procijenjenu cijenu usluge prijevoza za svoju rutu kada naručuju vožnju, a naknada za početak vožnje iznosi 6 kuna, vrijeme vožnje 60 lipa po minuti, dok je cijena vožnje prema kilometru 3,6 kuna. Read More
 • Prijevoznicima će novi Zakon o trošarinama donijeti 300 mln kn

  Prijevoznicima će novi Zakon o trošarinama donijeti 300 mln kn

  Vlade RH usvojila je novi Zakon o trošarinama kojim je prijevoznicima putem instituta povrata trošarina za koje se HUP zalagao još od 2013. godine ušteđeno 300 milijuna kuna. Procjenjuje se da je mjera „teška“ 240 milijuna teretnom prijevozu (30.000 vozila) i 60 milijuna putničkom prijevozu (5.000 vozila). Read More
 • Proširenje mreže cesta u Bjelorusiji pod naplatom

  Proširenje mreže cesta u Bjelorusiji pod naplatom

  Od 1. prosinca 2018. godine, mreža cesta gdje se naplaćuju cestarine u Belorusiji proširuje se sa tri nove dionice u ukupnoj dužini od 113 km. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na konferenciji SCM 4.0. bit će predstavljen OriginTrail

Slovenska  tvrtka OriginTrail svojim istoimenim rješenjem omogućuje jednostavno praćenje porijekla mliječnih i mesnih proizvoda te se očekuje kako će napraviti pravu revoluciju u sigurnosti hrane.

Koristeći tehnologiju ulančavanje blokova podataka (blockchain) OriginTrail omogućuje praćenje sljedivosti u opskrbnim lancima od izvora do mjesta prodaje hrane te time osigurava vjerodostojnost prikupljenih informacija. 

Rješenje OriginTrail pobijedilo je na natječaju američkog trgovačkog lanca Walmart Food Safety Collaboration Center u Kini. Njegova je prednost što će svakom kupcu omogućiti uvid u porijeklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane Yimishiji. Walmart Food Safety Collaboration Center je na natječaju tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sustav prehrane, kao i već razvijenu inovaciju s opipljivim rezultatima. 

Anže Voje je u OriginTrail zadužen za PR i marketing pa smo s njim razgovarali o svjetskom uspjehu tog slovenskog startupa. 

Logiko: Jedan od suosnivača i direktor OriginTraila Tomaž Levak će na konferenciji Supply Chain 4.0 koja se ove godine održava pod nazivom Supply Chain Management 4.0 održati predavanje Blockchain tehnologija u službi lanca opskrbe govoriti o primjeni nove tehnologije u lancu opskrbe. 

OriginTrail: Da, Tomaž Levak, direktor i suosnivać OriginTraila, predstavit će OriginTrail protokol i njegov potencijal primjene za lance opskrbe i na konferenciji u Zagrebu na konferenciji Supply Chain Management 4.0, koja se održava 18. travnja u zagrebačkom kongresnom centru Antunović, s predavanjem "Kako Bitcoin tehnologija pomaže u upravljanju lancem opskrbe"" 

Logiko: Koje su ključne primjene aplikacije OriginTrail?

OriginTrail: Najprije jedno pojašnjenje. Naime, OriginTrail je zasebna tvrtka koja se temelji na tehnologiji iskustva i sljedivosti. OriginTrail nije aplikacija, već u stvari razvija protokol o nabavnim lancima temeljen na blockchainu, a s ciljem da postane standardno rješenje za podatke u složenim organizacijskim procesima.

Logiko: U čemu je prednost OriginTraila u odnosu na konkurentna rješenja?

OriginTrail: OriginTrail je jedino skalabilno rješenje za upravljanje podacima u kompleksnim opskrbnim lancima putem decentralizirane grafičke baze grafikona. Usredotočen je na nadilaženje problema skalabilnosti blockchaina. Budući da je protokol "blockchain agnostic" i može raditi s bilo kojim blockchainom, to može biti komplementarno rješenje, a ne konkurencija, nekim drugim rješenjima opskrbnog lanca do blockchaina, a usredotočuje se na podatkovne i mrežne slojeve.

Logiko: Kakvu praktičnu korist od primjene OriginTraila imaju sudionici u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Sada postoji informativna neusklađenost u opskrbnim lancima tako da sudionici u njima ne vjeruju podacima koje dobijaju od drugih sudionika. To za posljedicu ima neučinkovitost opskrbnih lanaca. OriginTrail protokol je rješenje za podatkovne operacije koji omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija za različite poslovne svrhe: za sljedivost, upravljanje lancem opskrbe, certifikate, sustave upozorenja ...

Logiko: Kakvu ste konkurenciju imali da vaš Origin Trail izabere WalMart za svoj projekt u Kini?

OriginTrail: Više od 100 tvrtki podnijelo je ponudu za inovacijski ekosustav Walmart Food Safety Collaboration Center za kineski online lanac hrane Yimishiji, a izabran je naš projekt. OriginTrail će omogućiti sljedivost za organsku hranu, koja se prodaje na Yimishiji. Bili smo jedini ponuđač s ugrađenim blockchain rješenjema među 12 odabranih sudionika i jedini ponuđač koji nije iz Kine među 3 odabrane ponuđača koja je dobila nagradu za inovaciju. Primjer možete pogledati na web adresi http://yimi-pilot.origintrail.io/

Logiko: WalMartov projekt odnosi se na kinesku online trgovinu hrane Yimishija, postoje li planovi primjene vašeg OriginTraila i na fizičke trgovačke lance?

OriginTrail: OriginTrail je rješenje koje omogućava razvoj različitih aplikacija na osnovu prikupljenih podataka. Primjena će, naravno, zavisiti od potreba korisnika. U Fazi smo stvaranja "Trace Alliance" - grupe organizacija, stručnjaka i razvojnih programera posvećenih suradnji na razvoju protokola i primjeni daljnjih slučajeva upotrebe.

Logiko: Koliko razvoj svojih projekata uspijevate financirati vlastitom kriptovalutom Trace?

OriginTrail: Uz uspješno izdavanje Trace tokena, prikupljeni fondovi u Ethereumu osigurat će nam 3 godine razvoja protokola, kako smo i planirali, kao i razvoj Trace Alliance i privlačenje zainteresiranih za korištenje našeg rješenja.

Logiko: Kakva je po vama budućnost kroptovaluta?

OriginTrail: Čvrsto vjerujemo da decentralizacija i token-driven poslovni model će imati važnu ulogu u budućnosti. Međutim, teško je predvidjeti budućnost samih kriptovaluta.

Logiko: Kakvo je inovativno rješenje Prospeha u rješavanju nedostatka blockchaina s većom količinom podataka u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Lanci opskrbe često se navode kao jedan od najboljih područja primjene blockchain tehnologije, ali sama tehnologija blockchain nije dizajniran za obradu velikog količina podataka koji se prikupljaju kroz opskrbne lance. Zbog toga je potreban protokol OriginTrail koji je off-chain decentralizirana mreža temeljena na tehnologiji blockchaina ali u stvari radi kao zasebna mreža. OriginTrail omogućuje izradu potrebnih i korisnih analiza opskrbnih lanaca. 

 
 
 

PORTAL - SCM ZNANJE (LOGISTIKA, NABAVA I PROIZVODNJA):

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: