• Vlakovi bez vozača u Francuskoj od 2023. godine

  Vlakovi bez vozača u Francuskoj od 2023. godine

  Francuska državna željeznička tvrtka SNCF objavila je da želi  do 2023. uvesti u upotrebu vlakove bez vozača. Prvobitni cilj je da, u pet godina, ima spreman prototip autonomnog vlaka, za upotrebu na sporijim regionalnim i teretnim linijama. Read More
 • Visoke kazne za manipulaciju tahografa i vožnju s dvije kartice

  Visoke kazne za manipulaciju tahografa i vožnju s dvije kartice

  Europski portali sve češće navode primjere vozača koji su prekršili zakone i za to dobili kazne s nestvarnim ciframa. Tako je portal trans.INFO objavio  vijest o kažnjavanju rumunjskog prijevoznika u Njemačkoj zbog manipulacije tahografa kaznom u iznosu od čak 21.000 eura. Rumunjski prijevoznik snosio je i troškove uklanjanja uređaja za manipulaciju u radionici za tahografe, a vozač je morao iskoristiti četiri dnevna odmora i platiti kaznu od 350 eura zbog vožnje brzinom od 118 km/h. Read More
 • Flixbus uveo sustav dinamičnih cijena poput zrakoplovnih kompanija

  Flixbus uveo sustav dinamičnih cijena poput zrakoplovnih kompanija

  Spojivši tradiciju obiteljskih autobusnih poduzeća s inovativnim hi-tech pristupom Flixbus je stvorio inovativni poslovni model kojim je vožnja autobusom ušla u novo doba. Papirnate karte zamijenili smo QR kodom kojeg je dovoljno na ekranu mobitela putem Flixbus besplatne aplikacije pokazati vozaču na ulazu u autobus. Read More
 • BMW očekuje manju dobit u 2018.

  BMW očekuje manju dobit u 2018.

  Njemački proizvođač automobila BMW upozorio je da ove godine očekuje manju dobit, a snizio je i zacrtanu profitnu maržu, navodeći kao razlog žestoku cjenovnu konkurenciju nakon stupanja na snagu novih propisa o emisiji štetnih plinova. Read More
 • Slovenija izbacila Mađarsku iz gradnje pruge Divača-Kopar

  Slovenija izbacila Mađarsku iz gradnje pruge Divača-Kopar

  Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka i nova ministrica za infrastrukturu, početkom tjedna izjavila je da će drugi kolosijek za Sloveniju ključne pruge između Divače i Kopra biti izgrađen bez financijske pomoći Mađarske. Iz njene stranke objašnjavaju kako je riječ o procjeni da je zemlja, uz pomoć europskih fondova, drugi drugi kolosijek u mogućnosti izgraditi sama, navodi portal Siol.net. Read More
 • Novi EU laboratoriji za testiranje emisija automobila

  Novi EU laboratoriji za testiranje emisija automobila

  Nakon donošenja nove Uredbe EU-a o homologaciji motornih vozila Europska komisija (EK) ulaže u dva nova vrhunska laboratorija za testiranje emisija (VELA, Vehicle Emissions Laboratories) kojima će upravljati Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije. Read More
 • Najduži putnički let na svijetu Singapur-New York

  Najduži putnički let na svijetu Singapur-New York

  Singapurska aviokompanija Singapore Airlines prije nekoliko je dana zaprimila prvi na svijetu isporučeni primjerak zrakoplova Airbus A350-900ULR (ultra-long-range). Prvi je to od sedam naručenih zrakoplova namijenjenih za komercijalni prijevoz putnika na iznimno dugim relacijama. Taj je zrakoplov u redovnu upotrebu pušten 11. listopada, kada je otvorena i nova linija Singapur-New York, koja je postala najduža neprekidna zrakoplovna komercijalna linija na svijetu. Read More
 • U Hrvatskoj mrtva trka između dizelaša i benzinaca

  U Hrvatskoj mrtva trka između dizelaša i benzinaca

  U Hrvatskoj bi se još godinama mogla voditi 'mrtva' trka između benzinaca i dizelaša jer je prodaja hibridnih i e-automobila mala, ali i zbog toga što dizelaši, premda se sada prodaju manje od benzinaca, i dalje privlače kupce. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na konferenciji SCM 4.0. bit će predstavljen OriginTrail

Slovenska  tvrtka OriginTrail svojim istoimenim rješenjem omogućuje jednostavno praćenje porijekla mliječnih i mesnih proizvoda te se očekuje kako će napraviti pravu revoluciju u sigurnosti hrane.

Koristeći tehnologiju ulančavanje blokova podataka (blockchain) OriginTrail omogućuje praćenje sljedivosti u opskrbnim lancima od izvora do mjesta prodaje hrane te time osigurava vjerodostojnost prikupljenih informacija. 

Rješenje OriginTrail pobijedilo je na natječaju američkog trgovačkog lanca Walmart Food Safety Collaboration Center u Kini. Njegova je prednost što će svakom kupcu omogućiti uvid u porijeklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane Yimishiji. Walmart Food Safety Collaboration Center je na natječaju tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sustav prehrane, kao i već razvijenu inovaciju s opipljivim rezultatima. 

Anže Voje je u OriginTrail zadužen za PR i marketing pa smo s njim razgovarali o svjetskom uspjehu tog slovenskog startupa. 

Logiko: Jedan od suosnivača i direktor OriginTraila Tomaž Levak će na konferenciji Supply Chain 4.0 koja se ove godine održava pod nazivom Supply Chain Management 4.0 održati predavanje Blockchain tehnologija u službi lanca opskrbe govoriti o primjeni nove tehnologije u lancu opskrbe. 

OriginTrail: Da, Tomaž Levak, direktor i suosnivać OriginTraila, predstavit će OriginTrail protokol i njegov potencijal primjene za lance opskrbe i na konferenciji u Zagrebu na konferenciji Supply Chain Management 4.0, koja se održava 18. travnja u zagrebačkom kongresnom centru Antunović, s predavanjem "Kako Bitcoin tehnologija pomaže u upravljanju lancem opskrbe"" 

Logiko: Koje su ključne primjene aplikacije OriginTrail?

OriginTrail: Najprije jedno pojašnjenje. Naime, OriginTrail je zasebna tvrtka koja se temelji na tehnologiji iskustva i sljedivosti. OriginTrail nije aplikacija, već u stvari razvija protokol o nabavnim lancima temeljen na blockchainu, a s ciljem da postane standardno rješenje za podatke u složenim organizacijskim procesima.

Logiko: U čemu je prednost OriginTraila u odnosu na konkurentna rješenja?

OriginTrail: OriginTrail je jedino skalabilno rješenje za upravljanje podacima u kompleksnim opskrbnim lancima putem decentralizirane grafičke baze grafikona. Usredotočen je na nadilaženje problema skalabilnosti blockchaina. Budući da je protokol "blockchain agnostic" i može raditi s bilo kojim blockchainom, to može biti komplementarno rješenje, a ne konkurencija, nekim drugim rješenjima opskrbnog lanca do blockchaina, a usredotočuje se na podatkovne i mrežne slojeve.

Logiko: Kakvu praktičnu korist od primjene OriginTraila imaju sudionici u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Sada postoji informativna neusklađenost u opskrbnim lancima tako da sudionici u njima ne vjeruju podacima koje dobijaju od drugih sudionika. To za posljedicu ima neučinkovitost opskrbnih lanaca. OriginTrail protokol je rješenje za podatkovne operacije koji omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija za različite poslovne svrhe: za sljedivost, upravljanje lancem opskrbe, certifikate, sustave upozorenja ...

Logiko: Kakvu ste konkurenciju imali da vaš Origin Trail izabere WalMart za svoj projekt u Kini?

OriginTrail: Više od 100 tvrtki podnijelo je ponudu za inovacijski ekosustav Walmart Food Safety Collaboration Center za kineski online lanac hrane Yimishiji, a izabran je naš projekt. OriginTrail će omogućiti sljedivost za organsku hranu, koja se prodaje na Yimishiji. Bili smo jedini ponuđač s ugrađenim blockchain rješenjema među 12 odabranih sudionika i jedini ponuđač koji nije iz Kine među 3 odabrane ponuđača koja je dobila nagradu za inovaciju. Primjer možete pogledati na web adresi http://yimi-pilot.origintrail.io/

Logiko: WalMartov projekt odnosi se na kinesku online trgovinu hrane Yimishija, postoje li planovi primjene vašeg OriginTraila i na fizičke trgovačke lance?

OriginTrail: OriginTrail je rješenje koje omogućava razvoj različitih aplikacija na osnovu prikupljenih podataka. Primjena će, naravno, zavisiti od potreba korisnika. U Fazi smo stvaranja "Trace Alliance" - grupe organizacija, stručnjaka i razvojnih programera posvećenih suradnji na razvoju protokola i primjeni daljnjih slučajeva upotrebe.

Logiko: Koliko razvoj svojih projekata uspijevate financirati vlastitom kriptovalutom Trace?

OriginTrail: Uz uspješno izdavanje Trace tokena, prikupljeni fondovi u Ethereumu osigurat će nam 3 godine razvoja protokola, kako smo i planirali, kao i razvoj Trace Alliance i privlačenje zainteresiranih za korištenje našeg rješenja.

Logiko: Kakva je po vama budućnost kroptovaluta?

OriginTrail: Čvrsto vjerujemo da decentralizacija i token-driven poslovni model će imati važnu ulogu u budućnosti. Međutim, teško je predvidjeti budućnost samih kriptovaluta.

Logiko: Kakvo je inovativno rješenje Prospeha u rješavanju nedostatka blockchaina s većom količinom podataka u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Lanci opskrbe često se navode kao jedan od najboljih područja primjene blockchain tehnologije, ali sama tehnologija blockchain nije dizajniran za obradu velikog količina podataka koji se prikupljaju kroz opskrbne lance. Zbog toga je potreban protokol OriginTrail koji je off-chain decentralizirana mreža temeljena na tehnologiji blockchaina ali u stvari radi kao zasebna mreža. OriginTrail omogućuje izradu potrebnih i korisnih analiza opskrbnih lanaca. 

 
 
 

PORTAL - SCM ZNANJE (LOGISTIKA, NABAVA I PROIZVODNJA):

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: